Doa dan Ucapan Untuk Orang Pergi Haji Malaysia

Mengerjakan ibadah haji adalah salah satu dari 5 rukun Islam yang merupakan kewajiban bagi setiap Muslim yang mampu untuk melaksanakannya sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

Ibadah haji dilakukan di Kota Suci Mekah pada bulan Dzulhijjah, bulan terakhir dalam kalender Islam.

Tujuan utama dari ibadah haji adalah untuk mendekatkan diri kepada Allah, membersihkan diri dari dosa, serta mendapatkan pengampunan dan rahmat-Nya.

Ibadah haji juga melambangkan penyatuan umat Islam, dengan kehadiran ribuan jamaah haji dari berbagai negara berkumpul di Mekah untuk melaksanakan ibadah yang sama.

Doa dan Ucapan Untuk Orang Pergi Haji – Malaysia

Antara Ucapan dan Doa yang boleh diberikan kepada mereka yang pergi mengerjakan ibadah haji ialah:-

Melakukan ibadah haji dianggap sebagai salah satu pencapaian tertinggi dalam kehidupan seorang Muslim yang diharapkan dapat membawa kepada kedamaian, kesucian, dan mendekatkan lagi diri kepada Allah swt. Ibadah haji juga merupakan solidariti umat Islam seluruh dunia dalam menjalankan ajaran agama yang sama.

Selamat Menunaikan Ibadah Haji. Semoga perjalanan menuju ke tanah suci, sentiasa dilimpahkan kemudahan oleh Allah, mendapatkan ibadah yang sempurna dan makbul. Aamiiin Ya Rabbal Alamin

Doa dan Ucapan Untuk Orang Pergi Haji Malaysia

Selamat sudah menunaikan ibadah haji. Semoga diberikan kelancaran dalam menjalankan ibadah, tetap sihat sepanjang berada di Tanah Suci, begitu juga kembalinya ke Tanah Air. Aamiin

Selamat datang para jemaah haji ke tanah suci, semoga amal dan ibadahnya diterima oleh Allah SWT.

Semoga istiqomah, dilancarkan, dan diberi kesihatan selalu.

Panduan Kembara di Tanah Suci: Haji dan Umrah

Bismillahirahmanirrahim. Ya Allah kurniakanlah haji yang mabrur teruntuk semua yang pegi menunaikan haji pada tahun ini. Semoga Allah sentiasa memudahkan langkah sehingga dapat menjalankan ibadah dengan khusyuk, tenang dan aman.

Doa dan Ucapan Untuk Orang Pergi Haji Malaysia

Selamat menunaikan ibadah haji. Semoga Mabrur dan sihat walafiat.

Selamat menunaikan ibadah haji. Semoga keselamatan dan kesihatan menyertai perjalanan sahabat sahabat sekalian. Semoga segala doa-doa yang dipanjatkan di tanah suci dimakbulkan oleh Allah SWT. In Sha Allah ibadah yang dijalankan diterima oleh Allah dan pulang menjadi haji yang mabrur.

Semoga mendapat rahmat dan keredhaaan Allah swt. Semoga pulang menjadi haji yang mabrur.

Ya Allah, Ya Tuhan kami. Kurniakanlah haji yang mabrur dan ampunilah dosa-dosa hamba dan pekerjaan haji yang dipuji, amalan soleh yang diterima dan perniagaan yang tidak merugikan.

Semoga memperoleh haji mabrur, hidup penuh berkah, dan istiqomah dalam mengerjakan ibadah.

Semoga keberangkatanmu mendapat redha Allah. Dan pulang dengan membawa keberkahan, haji yang mabrur dan istiqomah dalam menunaikan ibadah.

Selamat berangkat ke tanah suci. Keberangkatan ke tanah suci ini adalah panggilan Allah untuk mengangkat darjatmu agar menjadi manusia mulia dunia akhirat. Insya-Allah

Semoga kamu memperoleh redha Allah berupa haji yang mabrur. Tidak ada balasan yang tepat bagi orang yang hajinya mabrur kecuali masuk ke dalam surga.

Ya Allah, berikanlah keselamatan dan perlindungan kepada mereka semasa pergi dan kembali daripada menunaikan ibadah haji ini. Juga keselamatan buat anak-anak serta harta benda yang ditinggalkan. Jauhkanlah mereka dari perasaan resah gelisah, gangguan kesihatan dan tidak selesa. Kukuhkanlah keimanan dan keyakinan serta peliharalah mereka dengan dipermudahkanlah segala urusan, keselamatan zahir dan batin, harta benda serta keamanan di sepanjang perjalanan untuk menuju ke rumah-Mu, Baitullahil Haram serta mengunjungi ziarah makam nabi kami, Muhammad S.A.W.

Selamat Menunaikan Ibadah Haji

Kami juga memohon, peliharalah mereka dari segala mara bahaya, penyakit dan perasaan duka. Kurniakanlah kepada mereka umrah/haji yang mabrur. Amalan-amalan yang diterima, ziarah yang aman, doa-doa yang dimakbulkan serta dosa-dosa yang diampunkan.

Ya Allah kami bermohon supaya Engkau dekatkan dan permudahkan perjalanan mereka dan kurniakanlah kepada mereka di sepanjang perjalanan itu keselamatan tubuh badan, agama dan harta benda. Sampaikanlah maksud mereka untuk mengerjakan haji dan mengunjungi makam nabi-Mu Muhammad s.a.w

Ya Allah! Engkau lindungi lah mereka daripada segala mara bahaya di dalam perjalanan dan perkara- perkara yang mendukacitakan mereka. Jauhilah buruk pandangan pada kaum keluarga, harta benda, anak cucu dan sahabat handai mereka. Ya Allah! letakkanlah mereka di dalam peliharaan-Mu, janganlah Engkau lucutkan nikmat-Mu darinya, janganlah Engkau mengubahkan kesihatan yang ada pada mereka, wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Ya Allah sesungguhnya itu adalah Tanah Haram-Mu maka haramkanlah daging mereka, darah mereka dan tulang mereka dari api neraka .

Selamat melaksanakan ibadah haji. Semoga dalam perjalanan hajimu, Allah mudahkan kamu bertemu dengan orang-orang baik dan soleh. Semoga hajimu menjadi haji yang berkah dan diterima di sisi-Nya.

Doa dan Ucapan Untuk Orang Pergi Haji Malaysia
Doa dan Ucapan Untuk Orang Pergi Haji Malaysia
Doa dan Ucapan Untuk Orang Pergi Haji Malaysia

Carian Berkaitan: Ucapan Untuk Orang Pergi Haji Malaysia