(Rumi) Doa Sewaktu Berada di Mekah – Bergambar

DOA APABILA NAMPAK KOTA MAKKAH

Ya Allah, berilah aku ketenangan dengan tempat ini, dan kurniakanlah rezeki yang halal ketika aku di dalamnya. Wahai Tuhan kami kurniakanlah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan jauhkanlah kami dari azab neraka.

Ya Allah sesungguhnya negeri ini negeriMu, dan rumah ini rumahMu, aku datang mengharapkan rahmatMu, dan kembali mentaatiMu, menurut perintahMu, mengharap pahalaMu, redha dengan qadarMu, berserah kepada suruhanMu.

Aku bermohon dariMu seperti permohonan orang-orang yang sangat mengharap kepadaMu, pemohonan orangorang yang sangat takut kepada azabMu, agar Engkau terima aku dengan keampunan, dan Engkau maafkan aku dengan rahmatMu, dan Engkau masukkan aku ke syurgaMu.

DOA MEMASUKI TANAH HARAM

Ya Allah, tanah haram ini tanah haramMu, dan negeri ini negeriMu, dan keamanan yang ada adalah keamananMu. Maka haramkanlah aku dari nerakaMu, dan kurniakanlah kemananan padaku dari azabMu di hari Engkau membangkitkan hamba-hambaMu.

Baca: Koleksi Doa Selamat – Ringkas Lengkap

DOA MEMASUKI MASJIDIL HARAM

Aku berlindung kepada Allah yang maha Agung, dan dengan kemuliaannya, dan kekuasaannya, daripada syaitan yang direjam.

Ya Allah ampunkanlah dosaku dan bukakanlah bagiku rahmatMu, dan masukkanlah aku ke dalam rahmatMu, dan permudahkanlah bagiku pi tupintu rezekiMu, wahai Tuhanku, ini adalah tanah haramMu (tempat suci) dan tempat keamananMu, maka haramkanlah dagingku dan kulitku dan tulangku dari api neraka.

Ya Allah, Engkau pemberi keselamtan, dan dariMu keselamatan, dan kepadaMu kembalinya keselamatan, maka hidupkanlah aku dalam kesejahteraan dan keselamatan. Dan masukkanlah aku ke dalam syurgaMu Darussalam, dengan keberkatan yang Engkau sediakan dan ketinggianMu wahai yang maha Mulia. Ya Allah, ampunilah aku dan rahmatilah aku, dan ringankan bebanku, dengan rahmatMu wahai Tuhan yang Pemurah.

Baca: Rukun Umrah ke-3: Sa’ie – Niat Syarat, Perkara Sunat dan Doa Rumi (Download Format PDF)

DOA KETIKA MELIHAT KAABAH

Ya Allah, tambahlah bagi rumah ini kemuliaan, kebesaran, kebaikan dan kehebatan, dan tambahlah kemuliaan, dan kebaikan bagi sesiapa yang memuliakannya dan mengagungkannya daripada mereka-mereka yang mengerjakan haji dan umrah.

Doa Sewaktu Berada di Mekah – Bergambar Doa Sewaktu Berada di Mekah – Bergambar