(Rumi) Doa Sewaktu Berada di Mekah – Bergambar

Berdoa di Mekah memiliki keistimewaan dan fadhilat yang tersendiri khususnya tatkala berada di hadapan kaabah atau tempat yang afdal / mustajab untuk berdoa.

Selain daripada melakukan ibadah umrah dan solat, tatkala di kota suci Mekah, kita digalakkan untuk memperbanyak amal ibadah lain seperti berdoa, berzikir, dan memohon ampun kepada Allah swt.

Berikut adalah beberapa tips doa di Mekah yang boleh dikongsikan bersama:-

Doa untuk Diri Sendiri

  • Berdoa agar memperoleh rezeki yang berkat, hidayah, keredhaan dan ampunan daripada Allah swt.
  • Memohon petunjuk dan kesabaran dalam menjalani apa kehidupan seharian khususnya tatkala menghadapi ujian / dugaan serta cabaran hidup.

Doa untuk Kedua Ibu Bapa

  • Memohon keampunan dan rahmat Allah terhadap kedua orang tua yang membesarkan kita dengan penuh kasih sayang.
  • Berdoa agar Allah memberikan kesihatan yang baik untuk melakukan ibadah, ketenangan jiwa serta kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat
doa di mekah

Doa untuk Keluarga

  • Memohon daripada Ya Rabb akan perlindungan, keharmonian dan keberkatan bagi seluruh seisi keluarga.
  • Berdoa agar keluarga sentiasa diberikan kesihatan yang baik, keselamatan hidup, ketenangan hati dan kebahagiaan abadi.

Doa untuk Umat Islam

  • Memohon akan kedamaian, keadilan, dan kesatuan hidup dikalangan umat islam seluruh dunia.
  • Berdoa agar umat Islam mendapatkan perlindungan Allah dari segala ancaman, musibah serta anasir jahat yang memecah-belahkan umat.
  • Memohon kebaikan dan kesejahteraan bagi seluruh umat Islam seluruh dunia khususnya yang sedang menghadapi ujian dan penderitaan akhibat perang dan sengketa seperti Palestin, Syiria, Rohinyam Yeman dan lain-lain lagi.

Memohon Perlindungan dan Keselamatan Dunia Akhirat

  • Berdoa agar diberikan kesempatan untuk beribadah dengan ikhlas dan mendapatkan keselamatan serta dijauhkan daripada fitnah dunia, alam kubur, Dajjal dan hari akhirat

DOA APABILA NAMPAK KOTA MAKKAH

Ya Allah, berilah aku ketenangan dengan tempat ini, dan kurniakanlah rezeki yang halal ketika aku di dalamnya. Wahai Tuhan kami kurniakanlah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan jauhkanlah kami dari azab neraka.

Ya Allah sesungguhnya negeri ini negeriMu, dan rumah ini rumahMu, aku datang mengharapkan rahmatMu, dan kembali mentaatiMu, menurut perintahMu, mengharap pahalaMu, redha dengan qadarMu, berserah kepada suruhanMu.

Aku bermohon dariMu seperti permohonan orang-orang yang sangat mengharap kepadaMu, pemohonan orangorang yang sangat takut kepada azab-Mu, agar Engkau terima aku dengan keampunan, dan Engkau maafkan aku dengan rahmatMu, dan Engkau masukkan aku ke syurgaMu.

Baca: Koleksi Ucapan Selamat Menunaikan Haji – Hadis Kelebihan dan Kewajibannya

doa di mekah

DOA MEMASUKI TANAH HARAM

Ya Allah, tanah haram ini tanah haramMu, dan negeri ini negeriMu, dan keamanan yang ada adalah keamananMu. Maka haramkanlah aku dari nerakaMu, dan kurniakanlah kemananan padaku dari azabMu di hari Engkau membangkitkan hamba-hambaMu.

Baca: Koleksi Doa Selamat – Ringkas Lengkap

doa di mekah

DOA MEMASUKI MASJIDIL HARAM

Aku berlindung kepada Allah yang maha Agung, dan dengan kemuliaannya, dan kekuasaannya, daripada syaitan yang direjam.

Ya Allah ampunkanlah dosaku dan bukakanlah bagiku rahmatMu, dan masukkanlah aku ke dalam rahmatMu, dan permudahkanlah bagiku pi tupintu rezekiMu, wahai Tuhanku, ini adalah tanah haramMu (tempat suci) dan tempat keamananMu, maka haramkanlah dagingku dan kulitku dan tulangku dari api neraka.

Ya Allah, Engkau pemberi keselamtan, dan dariMu keselamatan, dan kepadaMu kembalinya keselamatan, maka hidupkanlah aku dalam kesejahteraan dan keselamatan. Dan masukkanlah aku ke dalam syurgaMu Darussalam, dengan keberkatan yang Engkau sediakan dan ketinggianMu wahai yang maha Mulia. Ya Allah, ampunilah aku dan rahmatilah aku, dan ringankan bebanku, dengan rahmatMu wahai Tuhan yang Pemurah.

Baca: Rukun Umrah ke-3: Sa’ie – Niat Syarat, Perkara Sunat dan Doa Rumi (Download Format PDF)

DOA KETIKA MELIHAT KAABAH

Ya Allah, tambahlah bagi rumah ini kemuliaan, kebesaran, kebaikan dan kehebatan, dan tambahlah kemuliaan, dan kebaikan bagi sesiapa yang memuliakannya dan mengagungkannya daripada mereka-mereka yang mengerjakan haji dan umrah.

Carian Berkaitan: Doa Sewaktu Berada di Mekah – Bergambar