Surah Al Qariah Rumi, Terjemahan & Kelebihan

Surah Al Qariah ini mempunyai 11 ayat. Ia diturunkan di Makkah (Ayat Makkiyyah). Nama surah ini diambil daripada perkataan Al Qariah yang bermaksud ‘Hari Kiamat’. Surah Al Qariah Rumi

Surah ini berfungsi sebagai peringatan tentang Hari Kiamat dan akibat yang menanti bagi mereka yang mengabaikan tanggungjawab mereka dan lalai terhadap kewajiban yang telah diamanahkan.

Surah ini menekankan kepentingan menjalani kehidupan yang benar dan menyoroti akan kebenaran Hari Kiamat. Ia menekankan konsep pertanggungjawaban dan berfungsi sebagai amaran kepada mereka yang mengabaikan tanggungjawab mereka terhadap diri sendiri dan orang lain.

Baca: Selamat Malam Sahabat Quotes Bahasa Melayu
Surah Al Qariah Rumi, Terjemahan & Kelebihan

Kelebihan Surah Al Qariah

Surah ini menggambarkan kejadian yang akan berlaku pada hari kiamat iaitu manusia umpama anai-anai yang bertebaran, gunung ganang yang berhamburan seperti bulu-bulu, dua golongan manusia iaitu yang berat dan ringan amalan kebaikannya.

Surah Al Qariah Rumi

1) Al-qaariah.

2) Mal-qaariah.

3) Wamma adraaka mal-qaariah.

4) Yawma yakuunun-naasu kal-faraasyil- mabtsuuts.

5) Wa takuunul-jibaalu kal-lhnil-manfuusy.

6) Fa amma man tsaqulat mawaaziinuhu.

7) Fa huwa fii lisyatin raadhiyah.

8) Wa amma man khaffat mawaaziinuhu.

9) Fa ummuhu haawiyah.

10) Wamaa adraaka maahiyah.

11) Naarun hamiyah.

Baca: Maksud Surah Al Asr Rumi dan Kelebihannya
Surah Al Qariah Rumi, Terjemahan & Kelebihan

Terjemahan Surah Al Qariah

Hari yang menggemparkan, Apa dia hari yang menggemparkan itu?. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari yang menggemparkan itu?. (Hari itu ialah: hari kiamat), hari manusia menjadi seperti kelkatu yang terbang berkeliaran, Dan gunung-ganang menjadi seperti bulu yang dibusar berterbangan. Setelah berlaku demikian, maka (manusia akan diberikan tempatnya menurut amal masing-masing); adapun orang yang berat timbangan amal baiknya, Maka ia berada dalam kehidupan yang senang lenang. Sebaliknya orang yang ringan timbangan amal baiknya, Maka tempat kembalinya ialah “Haawiyah”. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui, apa dia “Haawiyah” itu? (Haawiyah itu ialah): api yang panas membakar.

Sebagai kesimpulan, Surah Al-Qariah berfungsi sebagai peringatan yang menyentuh tentang akibat perbuatan seseorang dan menekankan pentingnya menjalani kehidupan yang penuh dengan kebenaran dan pertanggungjawapan. Ia berfungsi sebagai seruan untuk merenungkan tindakan seseorang dan berusaha untuk memenuhi kewajiban moral terhadap diri sendiri dan masyarakat.

Carian Berkaitan: Surah Al Qariah Rumi, Terjemahan & Kelebihan