Surah Ghafir Ayat 44 Rumi – Doa Ketika Sedih, Hadapi Ujian

Surah Al-Ghafir (Arab: سورة غافر) adalah surah yang ke-40 dalam al-Quran. Surah ini juga dikenali sebagai Surah Al-Mu’min, menekankan tema kepercayaan terhadap Allah dan akibat bagi orang-orang yang menolak iman.

Surah Al-Ghafir mengupas kisah-kisah nabi-nabi terdahulu dan masyarakat mereka, menekankan akibat ketidakpercayaan dan ganjaran iman serta kesabaran. Surah ini menekankan kepentingan bertaubat kepada Allah dan memohon keampunan-Nya, serta kepastian pertanggungjawaban pada Hari Kiamat kelak.

Surah ini turut menonjolkan sifat-sifat Allah, menekankan rahmat dan pengampunan-Nya bagi mereka yang bertaubat dan mencari petunjuk-Nya. Ia juga memperingatkan tentang akibat kesombongan dan ketidakpercayaan, menekankan kepentingan kerendahan hati dan tunduk kepada perintah Allah swt.

Surah Al-Ghafir Ayat 44 Rumi

Wa’ufawwiduammrii ilaAllah innAllahha basiyrum biliibad

Baca: Koleksi Ayat Sedih Untuk Kekasih Curang – Kecewa

Maksud: … dan aku sentiasa menyerahkan urusanku bulat-bulat kepada Allah (untuk memeliharaku); sesungguhnya Allah Maha Melihat akan keadaan hamba-hambaNya

Surah Ghafir Ayat 44 - Doa Ketika Sedih, Hadapi Ujian

Ayat 44 Surah Ghafir menekankan tentang kekuasaan Allah swt dan kefanaan dalam mencari perantaraan daripada sesiapa selain daripada-Nya. Ia menyorot kuasa mutlak Allah dan kepentingan untuk bertaubat hanya kepada-Nya.

Ayat ini berfungsi sebagai peringatan tentang kepentingan bergantung sepenuhnya kepada Allah untuk mendapatkan pertolongan, petunjuk, dan pengampunan. Ia menekankan kehebatan kuasa Allah. Ayat ini menekankan kepentingan menaruh kepercayaan dan iman sepenuhnya kepada rahmat dan kuasa Allah, mengakui bahawa hanya Dia yang berkuasa memberi pengampunan, rahmat, dan keberkatan.

Surah Ghafir Ayat 44 - Doa Ketika Sedih, Hadapi Ujian

Ujian dalam datang pelbagai keadaan. Ia mungkin berlaku di dalam keluarga, di tempat kerja, bersama suami atau isteri, bersama anak-anak atau mungkin masalah kewangan dan sebagainya.

Baca: Koleksi Ayat Quran Tentang Sedekah

Kelebihan / Manfaat Surah Ghafir Ayat 44

  1. Doa ini boleh diamalkan tatkala kita sedang bersedih ditimpa ujian. Ia boleh diamalkan (dibaca) pada ketika sujud terakhir di dalam solat kita.
  2. Inssyaallah, moga dengan ikhtiar amalan bacaan ayat al-Ghafir ini, kita akan tetap mampu tersenyum dan tabah dalam menghadapi apa jua keadaan.
  3. Memujuk hati untuk sentiasa ikhlaskan diri dalam apa jua keadaan – tenang dan redha.
Surah Ghafir Ayat 44 - Doa Ketika Sedih, Hadapi Ujian