Surah Insyirah Rumi serta Maksud Terjemahan (Kelapangan)

Surah Al-Insyirah ini mempunyai 8 ayat dan diturunkan di Mekah (Ayat Makkiyyah). Namanya diambil bersempena dengan perkataan Nasyrah padanya yang membawa maksud ‘kelapangan’.

Ia adalah surah yang pendek dengan hanya lapan ayat, tetapi ia sarat dengan makna. Surah ini sering dirujuk sebagai “Surah Kepada Ketenangan” kerana ia berbicara tentang lega dan kemudahan yang Allah anugerahkan kepada mereka yang beriman kepada-Nya.

Allah SWT menyatakan bahawa dalam tiap kesusahan pasti akan ada kemudahan. Surah ini menekankan tentang kenikmatan Allah SWT yang diberikan kepada junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW. Baginda diminta untuk melakukan amal soleh dan bertawakal kepada Allah SWT.

Surah Insyirah adalah surah yang indah dan kuat yang mengajarkan kita tentang kepentingan iman, harapan, dan bergantung kepada Allah. Ia adalah peringatan bahawa Allah sentiasa bersama kita dan bahawa Dia akan membantu kita melalui masa-masa sukar. Kita harus bertaubat kepada-Nya dan yakin bahawa Dia akan memberi kita ketenangan, penyelesaian dan kemudahan.

Surah Insyirah Rumi serta Maksud Terjemahan

Baca: Koleksi Pantun Lawak Antarabangsa, Cinta, 2 Kerat

Kelebihan Surah Insyirah

Kebahagiaan dan kelapangan hati semuanya datang daripada yang Tuhan yang Maha Esa. Oleh itu, tatkala kita sedang diuji dengan hati yang tidak tenteram, kita disuruh untuk menyerahkan segala urusan serta harapan terhadap-Nya.

Allah SWT telah memberikan kelapangan kepada umat manusia dengan agama Islam. Sesungguhnya, mereka yang mencari kelapangan selain daripada apa yang diajar dalam Islam, ia mungkin sekadar mainan nafsu dan bersifat sementara sahaja. Akhirat jualah yang kekal untuk selama-lamanya.

Allah telah mengulang ayat ‘Fa inna ma al usri yusraa’ sebanyak 2 kali. Ini kerana, dalam setiap kesulitan, Allah SWT akan menyediakan 2 kemudahan. Insyaallah

Surah Insyirah Rumi serta Maksud Terjemahan

Surah Insyirah Rumi

Alam nashrah laka sadrak. Wawa dok naa’ anka wizrak. Allazi anqhadha dhahrak. Wa rafa na laka zikrak. Fa inna ma al usri yusraa. Inna na ma al usri yusraa. Faa iza faragta fansab. Waa ila rabbika fargab

Baca: Surah Al Kafirun Rumi, Maksud dan Kelebihan

Maksud Surah Insyirah Terjemahan dalam Bahasa Melayu

Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)? Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam); Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)? Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain), Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Penerangan Ayat Dalam Surah Insyirah

Berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci untuk setiap ayat Surah Insyirah:

Ayat 1: Allah bertanya kepada Nabi Muhammad saw jika Dia tidak melapangkan dadanya. Ini merujuk kepada fakta bahawa Allah telah memberi Nabi saw kekuatan dan keberanian untuk menghadapi cabaran dakwahnya. Ia juga merupakan metafora untuk perluasan rohani yang datang dengan iman.

Ayat 2: Allah berkata bahawa Dia telah menghilangkan beban yang membebani dada Nabi. Ini merujuk kepada pelbagai kesulitan yang dihadapi oleh Nabi saw dalam menjalankan misi dakwah baginda, seperti penganiayaan pengikutnya dan tentangan daripada para musuh. Walau bagaimanapun, Allah sentiasa memberikan baginda lega dan kemudahan apabila baginda memerlukannya.

Ayat 3: Allah berkata bahawa beban yang telah Dia angkat dari dada Nabi saw adalah beban kekufuran dan kejahilan. Ini adalah peringatan bahawa iman kepada Allah swt adalah sumber kelegaan dan kemudahan yang besar. Apabila kita beriman kepada Allah, kita bebas dari beban keraguan dan ketidakpastian.

Ayat 4: Allah berkata bahawa Dia telah meninggikan nama Nabi. Ini merujuk kepada fakta bahawa nama Nabi dikenal dan dihormati di seluruh dunia. Ia juga merupakan metafora untuk status tinggi yang Allah anugerahkan kepada Nabi saw di Akhirat.

Ayat 5: Allah berkata bahawa dengan setiap kesulitan datang kemudahan. Ini adalah peringatan bahawa walaupun kita menghadapi cabaran, kita tidak sepatutnya kehilangan harapan. Allah sentiasa bersama kita dan Dia akan membantu kita melalui masa-masa sukar.

Ayat 6: Allah berkata bahawa setelah setiap kesulitan datang kemudahan. Ini adalah peringatan bahawa rahmat Allah sentiasa lebih besar daripada murka-Nya. Walaupun jika kita berdosa atau membuat kesalahan, Allah sentiasa bersedia untuk mengampuni kita dan memberi kita permulaan yang baru.

Ayat 7: Allah berkata bahawa kita harus bertaubat kepada-Nya. Ini adalah peringatan bahawa Allah adalah sumber segala ketenangan dan kemudahan. Apabila kita bertaubat kepada-Nya, Dia akan menjawab doa kita dan membantu kita mengatasi cabaran tersebut.

Ayat 8: Allah berkata bahawa Dia akan memberikan kita lebih banyak nikmat daripada yang dapat kita kira. Ini adalah peringatan bahawa limpah kurnia Allah adalah tidak terbatas dan bahawa Dia sentiasa murah hati dengan anugerah-Nya.

Carian Berkaitan: Surah Insyirah Rumi serta Maksud Terjemahan Surah Insyirah Rumi