Surah Yasin Ayat 9 – Rumi, Terjemahan dan Kelebihan

Surah Yasin Ayat 9 - Rumi, Terjemahan dan Kelebihan

Surah Yasin merupakan surah ke-36 dalam Al Quran yang terdiri dari 83 ayat. Ia dianggap sebagai jantung Al Quran dan memiliki banyak keutamaan bagi yang mengamalkannya.

Secara ringkasnya, isi kandungan surah Yasin ini banyak menyentuh hal mengenai Keesaan Allah, Kekuasaan-Nya terhadap segala hal, keimanan kepada Allah, hari kiamat, syurga dan neraka, hingga tentang para nabi dan rasul.

Salah satu ayat yang mengandung 1001 hikmah dan kelebihan adalah ayat 9.

Surah Yasin Ayat 9 – Rumi dan Terjemahannya

وَجَعَلْنَا مِنْۢ بَيْنِ اَيْدِيْهِمْ سَدًّا وَّمِنْ خَلْفِهِمْ سَدًّا فَاَغْشَيْنٰهُمْ فَهُمْ لَا يُبْصِرُوْنَ

Rumi: Waja’alnaa mimm baiyni aydiihim saddan wamin khalfihim saddann fa aghsyainaahum fahum laa yubshiruuun.

Terjemahan: Dan Kami jadikan (sifat tamak dan gila mereka kepada harta benda dan pangkat itu sebagai) sekatan (yang menghalang mereka daripada memandang kepada keburukan dan kesingkatan masa dunia yang ada) di hadapan mereka, dan sekatan (yang menghalang mereka daripada memikirkan azab yang ada) di belakang mereka (pada hari kiamat). lalu Kami tutup pandangan mereka; maka dengan itu, mereka tidak dapat melihat (jalan yang benar).

Ayat ini menerangkan tentang terhalangnya kebenaran bagi orang-orang yang hatinya telah digelapkan serta diliputi kebencian dan kesombongan.

Ayat 9 Surah Yasin ini menerangkan tentang:-

  • Terhalangnya kebenaran bagi orang-orang yang hatinya telah digelapkan serta diliputi kebencian dan kesombongan.
  • Perumpamaan orang-orang yang enggan melakukan kebaikan dan selalu menolak kebenaran. Ayat ini menegaskan bahawa walau apapun peringatan diberikan, ia tetap tidak akan dapat mempengaruhi kaum kafir.
  • orang-orang yang tidak beriman itu memandang baik perbuatan jahat yang mereka kerjakan. Ini menyebabkan mereka menjadi sombong, sehingga mereka enggan mengikuti ajaran yang dibawa oleh para nabi dan rasul.

Kesimpulannya, surat Yasin ayat 9 ini memberi gambaran mengenai orang musyrik / kafir yang selalu berada dalam penjara kebodohan. Seolah-olah hati mereka dipisahkan oleh dinding, sehingga mereka tidak mampu berfikir dan menghayati dalil-dalil kebenaran ajaran yang dibawa oleh para nabi dan rasul.

Dalil Hadis Nabi Tentang Kelebihan Surah Yasin

Daripada Jundub bin Abdillah RA, bahawa Nabi SAW bersabda, maksudnya: “Barangsiapa yang membaca surah Yasin pada malam hari untuk mencari redha Allah maka akan diampunkan dosanya”. – Hadis Riwayat Ibn Hibban

Daripada Anas bin Malik RA, bahawa Nabi SAW bersabda, maksudnya: “Setiap sesuatu itu mempunyai hati, dan sesungguhnya hati al-Quran adalah surah Yasin. Barangsiapa yang membacanya maka pahalanya seumpama membaca sepuluh kali al-Quran”. – Hadis Riwayat al-Tirmizi