Surah Yusof Ayat 4 Rumi : Ayat Penyeri Wajah – Seri Muka

Surah Yusuf (Arab: سورة يوسف) adalah surah ke-12 dalam al-Quran.

Ia adalah surah Makkiyah iaitu diturunkan kepada Nabi Muhammad saw di Mekah. Surah ini dinamakan sempena Nabi Yusuf, yang kisahnya diceritakan dalam surah tersebut.

Surah Yusuf adalah salah satu surah terpanjang dalam al-Quran, dengan 111 ayat. Ia juga salah satu surah yang paling disayangi, kerana ia menceritakan kisah seorang nabi yang menghadapi banyak ujian dan kesukaran, tetapi tetap teguh dalam imannya dan akhirnya dibalas atas kesabaran dan ketabahannya.

Kisah Yusuf adalah kisah tentang iman, kesabaran, dan pengampunan. Ia juga adalah kisah tentang bagaimana Allah membalas orang-orang yang baik dan sabar.

Doa Penyeri Wajah Seri Muka

Surah Yusof Ayat 4

Surah Yusof Ayat 4 : Ayat Penyeri Wajah - Seri Muka

اِذْ قَالَ يُوْسُفُ لِاَبِيْهِ يٰٓاَبَتِ اِنِّيْ رَاَيْتُ اَحَدَ عَشَرَ كَوْكَبًا وَّالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ رَاَيْتُهُمْ لِيْ سٰجِدِيْنَ

(Ingatlah), ketika Yusuf berkata kepada ayahnya, “Wahai ayahku! Sungguh, aku (bermimpi) melihat sebelas bintang, matahari dan bulan; kulihat semuanya sujud kepadaku.”

Ayat ini adalah sebahagian dari kisah Nabi Yusuf. Ia menggambarkan mimpi yang dialami oleh Nabi Yusuf as dan kemudian diceritakannya kepada bapanya, Nabi Yaakub as. Dalam mimpi tersebut, Yusuf melihat sebelas bintang, matahari, dan bulan tunduk kepadanya, melambangkan kedudukan dan keunggulan masa depannya dalam keluarganya.

Surah Ta-Ha (Arab: طه) adalah surah ke-20 dalam al-Quran. Ia adalah surah Mekah, iaitu diturunkan kepada Nabi Muhammad saw di Mekah. Surah ini dinamakan sempena dua huruf pertama surah, yang dianggap sebagai salah satu nama Nabi Muhammad saw.

Surah Ta-Ha adalah surah yang panjang, dengan 135 ayat. Ia juga salah satu surah yang paling penting dalam al-Quran, kerana ia menceritakan kisah Nabi Musa dan misi dakwaynya menghadapi Firaun di Mesir. Surah ini juga mengajarkan kepada kita pelbagai pelajaran penting tentang iman, kesabaran, dan keyakinan terhadap Allah swt.

Surah Yusof Ayat 4 : Ayat Penyeri Wajah - Seri Muka

Surah Taha Ayat 39

 ۗوَاَلْقَيْتُ عَلَيْكَ مَحَبَّةً مِّنِّيْ ەۚ وَلِتُصْنَعَ عَلٰى عَيْنِيْ ۘ

Aku telah melimpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dari-Ku; dan agar engkau diasuh di bawah pengawasan-Ku.

Ayat ini adalah sebahagian dari kisah Nabi Musa as dalam al-Quran. Di sini, ia menggambarkan ketika Musa ditemui dan diambil menjadi anak angkat oleh keluarga Firaun. Perkataan ini boleh ditafsirkan sebagai, “Kami telah membawamu keluar dari sungai, dan kemudian (Kami) memilihmu (sebagai seorang utusan).

Baca: Koleksi Ayat Quran Tentang Sedekah

Surah Yusof Ayat 4 : Ayat Penyeri Wajah - Seri Muka

Baca: 20 Ayat Deep Kehidupan, Kawan, Cinta, Ex – Sedih

Kelebihan / Kebaikan Amalan Surah Yusof Ayat 4 dan Surah Taha Ayat 39

  1. Manis dipandang orang
  2. Wajah cantik berseri-seri
  3. Sentiasa disayangi orang sekeliling

Cara Mengamalkan Surah Yusof / Surah Taha Untuk Ikhtiar Mendapatkan Seri Wajah / Kasih Sayang / Jodoh

  1. Niat dengan hati yang ikhlas dan tujuan yang baik.
  2. Baca Surah Yusuf ayat 4 dan Surah Taha ayat 39 selepas mandi atau selepas mengambil wuduk.
  3. Tiupkan pada kedua telapak tangan dan sapukan pada wajah.
  4. Baca sebanyak tiga kali setiap kali selepas selesai solat lima waktu.
  5. Berdoalah untuk memohon apa yang dihajati.
  6. Usaha, doa dan tawakal.

Sebagai kesimpulannya, kedua-dua ayat ini berasal dari kisah dua nabi terkemuka dalam Islam, iaitu Nabi Musa as dan Nabi Yusuf as. Ia membawa pelajaran berharga mengenai iman, kesabaran, dan kepercayaan terhadap rancangan Allah swt. Disamping itu juga, ia menggambarkan bagaimana hikmah dan petunjuk Allah memainkan peranan penting dalam kehidupan para nabi ini, menonjolkan ketekunan mereka kepada Allah dan ajarannya walaupun menghadapi cabaran dan ujian yang besar.